Caixa d' Eines i Feines

Un breu balanç d’aquests primers mesos de Caixa d’Eines i Feines

El passat 1 de desembre es complia el primer any de treball de la Caixa d'Eines i Feines, gairebé alhora que els primers 6 mesos de servei al barri. Amb la mirada posada a la segona trobada de reflexió al voltant de la CdEF, fem aquí un petit resum qualitatiu i quantitatiu.

Ara fa una setmana vam presentar a Barcelona Activa la justificació de la subvenció que ens van donar per al primer any de vida de la Caixa d’Eines i Feines. La primera meitat va servir per preparar la seva obertura: recerca i gestió del local de lloguer, reforma, captació d’objectes de préstec, construcció del web, treball gràfic, disseny del mobiliari, comunicació i difusió, primeres persones associades, etc.

Per fi el 29 de maig vam aixecar la persiana per convidar-vos a entrar-hi i a formar-ne part, i en aquests sis mesos el resultat és molt positiu: unes 115 persones associades, prop de 200 objectes prestats i un munt d’activitats extra:
– 4 tallers de costura a la plaça
– 6 tallers d’autoreparació de bicicletes
– 3 restart parties
– 2 tallers de linux a la plaça
– 1 trobada al voltant de la Caixa d’Eines i Feines, amb projecció de cinema a la plaça a continuació
– 1 mercadillo de regal i intercanvi.

El principal dèficit respecte als objectius inicials té a veure amb la Caixa de Feines, el projecte de directori de serveis professionals del barri, que no ha acabat d’agafar força en aquest primer any, en part per manca de temps per part nostra i en part per les dificultats trobades en la tasca de cercar professionals per incorporar-hi. Així i tot, ja han tingut lloc les primeres feines contractades mitjançant aquest servei de promoció de l’economia local i de petita escala, i aquestes darreres setmanes estem incorporant nous anuncis i esperem que aviat agafi embranzida.

Per al segon any de treball en la Caixa d’Eines i Feines, ja engegat el passat desembre, comptem de nou amb una subvenció Impulsem el que fas de Barcelona Activa, tot i que per una quantia més modesta, i amb un nou repte: entomem juntament amb el Casal de Barri Pou de la Figuera el projecte Caixa d’Espais, un mapeig d’espais disponibles al barri per a diferents tipus d’activitat, de manera que tot el veïnat i les persones treballadores puguin trobar el lloc més adequat per organitzar un taller, una xerrada, una celebració o una activitat professional.

Quant als resultats, des de l’equip de treball sentim una profunda satisfacció per la feina feta durant el primer any, perquè ens ha servit per confirmar que el projecte té sentit i és útil i necessari. Encara falta recorregut per arribar al desitjat horitzó d’autonomia econòmica, d’independència de subvencions, però ara tenim la convicció que val la pena trobar-la, que és assolible i que trobarem la manera d’arribar-hi.

Passem ara a l’apartat econòmic, en què amb algunes dades i uns pocs gràfics intentarem comunicar de manera senzilla com han anat els comptes aquest primer any i com preveiem que vagin durant el segon.